Antep’te ihracat arttı, işçinin payına artan sömürü düştü
Antep’te ihracat yükselirken, işçilerin sömürü ve kötü çalışma koşulları artıyor. EMEP Milletvekili Sevda Karaca, sanayicilerin ‘başarı’ açıklamasına tepki gösterdi; işçilerin durumuna dikkat çekti.
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Mehmet Tuncay Yılmaz geçtiğimiz günlerde Gaziantep’te ihracatın geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 5.7 oranında arttığını açıkladı. Gaziantep’in Eylül ayında 883 milyon 453 bin dolar ihracatla Türkiye’nin en çok ihracat yapan 6. ili olmayı sürdürdüğünü belirtti ve bu “başarı”nın sanayicilerin, girişimcilerin ve ihracatçıların ortak emeğinin eseri olduğunu vurguladı. Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca bu açıklamanın “öldük, bittik battık” diyen sanayiciler açısından bir itiraf olduğunu söyleyerek, Gaziantepli işçilerin yaşadıklarını dile getirdi.
Karaca’nın açıklaması şöyle:
“Sanayiciler “öldük, bittik, battık” diye ağlayıp acısını işçiden çıkarırken Ticaret Odasından itiraf gibi bir açıklama geldi. Gaziantep Eylül 2025’te 883 milyon 453 bin dolar ihracat yapmış. Bu, geçen yılın aynı ayına göre %5,7 artış demek. Yani ihracat hacmi bir yıl öncesine göre yükselmiş. Yılın ilk 9 ayında Gaziantep’in toplam ihracatı 7,4 milyar dolar olmuş.Gaziantep’te ihracat geçen yıla göre artmış! Demek ki neymiş, büyük balık küçük balığı yutarken ölüp bitenler var, ama bir de yüzde 5.7 semirenler var!
Nasıl ki bu “başarının” kaymağını Antep’in büyük sermayesi yiyorsa, “başarının” övgüsü de yine büyük sermayenin hanesine yazılmış: “sanayicimizin, girişimcimizin ve ihracatçımızın ortak emeği” diyor Ticaret Odası ama bu başarının arkasındaki asıl güce, Antep işçilerine reva gördüklerinizi anlatmıyorlar.
Biz anlatalım bu “başarı” hikayesinin arkasındaki gerçekleri: Her geçen gün ağırlaşan sömürü, uzun mesailer, kölece çalışma, sefalet ücretleri dayatması, iş cinayetleri, meslek hastalıkları, sendikalaşma hakkının gaspı! İşte sizin başarı hikayenizin özeti…
Başpınar’da 3 işçinin işi bir işçiye yaptırılıyor. İşsizlik tehdidi had safhada. Bir yandan da sömürüyü alabildiğine artırmak için işçilerin tuvalet molalarından yemek sürelerine her insani ihtiyaçları kısıtlanıyor.
İşçiye düzgün bir yemek, temiz bir tuvalet, güvenli bir servis çok görülüyor. Başpınar’da her gün bir fabrikada yemekten kurt ve pislik çıktığı bilgisi geliyor. İşçiye reva görülen soyunma odaları ve tuvaletler hayvan barınakları gibi.
Ücretler kuşa döndü, o kuş kadar ücretler de sürekli gecikmeli yatırılıyor. Hiçbir şeye yetmediği gibi, son iki ayda yüzde 60 eridi gitti.
İş güvenliği önlemleri zaten zayıftı, şimdi hepten ölüm tuzağına döndü işletmeler. İş kazası geçireni bir geçmiş olsun demeden kapı önüne koyanlar, bu korkunç koşullara itiraz edeni de hiçbir hakkını vermeden işsiz bırakıyor, kara listelerle başka bir yerde iş bulmasını bile engelliyor.
Başkanın “başarı” hikayesinin arkasında birileri daha var. Şubat ayında hak ettikleri zammı almak ve insanca çalışmak için mücadele eden işçilerin direnişlerini patronların bir parmak şıklatmasıyla yasaklayan Valilik, işçiler Şubat’tan sonra ne zaman hak arasa fabrikaya polis yığıp işçileri korkutan Emniyet, kendisine oy veren işçinin çığlığını duymayıp patronlara kardeşlik yapan belediyeler var. Başkan onlara teşekkür etmeyi unutmuş. Ayıp etmiş.”
İşçilere kırıntı bile yok
Karaca, açıklamasında Başpınar işçilerine de seslendi:
“İşte durum bu işçi kardeşim. Sen en küçük hakkını istediğinde piyasa kötü, kriz var, öldük bittik diyenler senin kanın, canın, emeğin ile büyürken, sana artık kırıntıyı, hatta bir teşekkürü bile çok görüyor. Yaşadıklarını unutma! Sana, çoluğuna çocuğuna reva görülenleri sineye çekme, neden hep sabır sana düşüyor da zenginlik hep büyük patronlara düşüyor sorgula.
Öldük bittik battık diye ağlayan patronlar güle oynaya büyüyen ihracatla övünüyorsa düşün. Neyin pahasına? Senin canın pahasına. Ailenin geleceği pahasına.
Aralık yaklaştığında, asgari ücret zammı zamanı geldiğinde yine ağlayacaklar. Daha fazla işçi çıkarıp daha fazla ücretsiz izin dayatacaklar. Kanma. Emek senin, hak senin. Tek eksiğin, birliğin!”
