Çocuklarımıza bayram, kapitalist barbarlık düzeni son bulduğunda gelecektir

Çocuklarımıza bayram, kapitalist barbarlık düzeni son bulduğunda gelecektir

Her yıl olduğu gibi bu yıl da siyasi iktidar sözcüleri ve devlet erkânı, “Dünyada tek çocuk bayramı olan ülke biziz” diyerek övünecek, çeşitli merasimler eşliğinde bu “bayramı” kutlayacaklar. Törenler düzenlenecek, Cumhurbaşkanlığı makam koltuğu dahil tüm koltuklar çocuklara bırakılacak. Oysa bu yıl da 23 Nisan’ı demokratik kurumların tasfiye edildiği, ekonomik bağımlılığın derinleştiği; çocukların yoksulluk ve şiddet sarmalına hapsolduğu bir tabloyla karşılıyoruz.

Yapılan törenler ile kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramında ülkenin çocuklarına düşen ucuz iş gücü olarak çalıştırılma,  daha fazla açlık, sağlıksız koşullarda yaşamak, yeterli beslenememek, şiddet, istismar ve çocuk yaşta evlilik…

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Çıraklık eğitimi adı altında çocukların işyerlerinde sömürüsü ve meslek liselilerin “işçi” olarak çalıştırılması yaygın olarak devam ediyor. Zengin çocuklar ise özel okullarda eğitime devam ediyor. Ekonomik koşulların her geçen gün daha da kötüye gittiği bu günlerde eğitimde fırsat eşitliğinden söz etmek mümkün değil. 

KÜRT ÇOCUKLAR SOKAK ORTASINDA YAŞAMINI YİTİRİYOR

İnsan Hakları Derneği’nin açıkladığı verilere göre Kürt illerinde son 16 yılda 364 çocuk yaşanan çatışmalar veya panzer, TOMA, akrep gibi zırhlı araçların çarpması sonucu yaşamını yitirdi.

MÜLTECİ ÇOCUKLAR EĞİTİMDEN YOKSUN, UCUZ İŞ GÜCÜ OLARAK GÖRÜLÜYOR

24 Mart itibariyle ülkede kaydı olan 3 milyon 754 bin mültecinin 1 milyon 785 bini çocuk ve bu çocukların eğitim çağında olup okula gidemeyenlerinin sayısı 433 bin. Bu çocuklar işçi olarak çalıştırılıp, sömürülüyor.

Ülke, başkanlık sistemi ve gece kararnameleriyle yönetilirken, Meclis’in yasama yetkisi büyük oranda kısıtlanıyor. Meclis tek adam yönetiminin ihtiyaç duyduğu düzenlemelerin geçirildiği bir yer haline geliyor. İşte çocuklarımıza hazırlanan gelecek!

Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesinden çıkan Erdoğan-AKP iktidarı, sadece kadınları değil çocukları da güvencesiz bıraktı. AKP iktidarı İstanbul Sözleşmesinden çıkarak çocuklara yönelik şiddet ve istismarın cezasız kalacağı karanlık bir yol açıldı. Çocuklar olası fiziksel, cinsel, psikolojik şiddet karşısında korumasız bırakıldı.

23 Nisan’ın kendilerine ithaf edildiği çocukların her günlerinin bayram sevinci içinde, neşeyle geçmesi için; geceleri aç yatılmayan, çocuk işçiliğin olmadığı, erken evliliklere zorlanılmadığı, istismara ve şiddete maruz kalmadıkları, öldürülmedikleri bir düzen gerekmektedir. Çocuklarımıza bayram, kapitalist barbarlık düzeni son bulduğunda gelecektir. İşçi ve emekçileri çocuklarımızın geleceği için kapitalist barbarlık düzeninin son bulması için mücadeleye çağırıyoruz.

Emek Partisi Genel Merkezi

Paylaş: