EMEP Kocaeli İl Örgütü: Sıcak çarpmasına karşı iş durdurma kuralları belirlensin

EMEP Kocaeli İl Örgütü: Sıcak çarpmasına karşı iş durdurma kuralları belirlensin

EMEP Kocaeli İl Örgütü: Sıcak çarpmasına karşı iş durdurma kuralları belirlensin

Sıcak havalar insan sağlığı için riski yaratırken EMEP Kocaeli İl Örgütü, işçilerin sağlık ve güvenliği için sıcak çarpmasının önleneceği iş durdurma koşullarının acilen belirlenmesini talep etti.

Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları özellikle açık alanda ve yüksek ısıya maruz kalarak çalışan işçiler için büyük sağlık riski yaratırken, Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

EMEP Kocaeli İl Başkanı İlhami Şahbaz imzasıyla yapılan açıklamada, kamu kurumlarının yalnızca uyarı ve tavsiyelerle yetinmesi eleştirildi. İşçilerin ve halkın sağlık ve güvenliği için somut adımlar atılması gerektiği vurgulanan açıklamada, sıcak çarpmasının önlenemeyeceği koşullar ve saatlerde işin durdurulmasının sağlanması talep edildi.

“Ormanlar ve tarım alanları maden şirketlerine peşkeş çekiliyor”

Şahbaz şunları söyledi; “Kapitalizmin yok ettiği doğal dengenin sonucu küresel ısınma oldu ve bunun etkilerini tüm canlılar acı şekilde yaşıyor. Orman yangınları, su kıtlığı, eriyen buzullar, yok olan türler. Hiçbir yıkım, bu vahşi sistemi durdurmaya yetmiyor. Altın ve elmas gibi insanlığın yararına kullanılmayan cevherler için dünya ve doğa talan ediliyor; soykırımlar ve savaşlarla insanlık ve doğa yok ediliyor. Ülkemizde de zeytinlikler, ormanlar, tarım alanları maden şirketlerine peşkeş çekiliyor.”

İklim krizinin etkilerinin toplumsal eşitsizlikle birleştiğini vurgulayan Şahbaz, “Bu adaletsizliğin en ağır yükünü işçi sınıfı, emekçi köylüler ve yoksul halk taşıyor. Özellikle tarım, inşaat-yol, maden, şehir-sokak temizliği, döküm, cam, çimento, lastik gibi ısıya maruz kalan sanayi kollarında çalışan işçiler ciddi sağlık riskleriyle karşı karşıya” dedi.

“Sıcak çarpması iş kazalarını arttırır”

Sıcak çarpmasının diğer bir sonucu olan dikkat dağınıklığı ve refleks yavaşlaması gibi etkiler nedeniyle iş kazalarının görülme sıklığının da artacağına dikkat çeken Şahbaz, Türk Tabipler Birliği’nin Temmuz ayı içinde yaptığı iki açıklamada ve MMO Gebze İlçe Temsilciliğinin yaptığı basın açıklamalarında bu konuya dikkat çekilmiş ve ölümler meydana gelmeden tedbir alınması için uyarıda bulunmuştu. Yine her iki kurumun açıklamalarında sıcak çarpmasının önlenemeyeceği saat ve iş kolları için işin durdurulması gereken koşullar ve yöntemlere ilişkin öneriler yer aldı. Ancak görüyoruz ki işçilerin ve halkın sağlık ve güvenliğinden sorumlu kurumlar bu konuda adım atmak yerine uyarıda bulunmak ve tavsiye vermekle yetinilmektedir” diye ekledi.

“İşçiler sıcaklığın yüksek olduğu saatlerde çalıştırılmamalıdır”

Şahbaz, aşırı sıcakların etkilerine dair alınması gereken önlemleri ise şu maddelerle sıraladı:

  • Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bilimsel verilere dayalı olarak bölgesel sıcaklık indekslerini, hissedilen sıcaklık değerlerini ve bunların kritik seviyelerini günlük ve haftalık olarak yayınlamalıdır.
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, emek ve meslek örgütleri ile bilim insanlarının dahil olduğu bir komisyon aracılığıyla alınacak tedbirleri belirlemelidir.
  • Sıcak çarpmasını önlemeyi amaçlayan kapsayıcı bir yönetmelik hazırlanarak, hangi iş kollarında ve sıcaklık-nem değerlerinde işin hangi saatlerde durdurulacağının kuralları netleştirilmeli ve bu yönetmeliğin uygulanması denetlenmelidir.
  • ISO 7243 Termal Çevrenin Ergonomisi standardına uygun değerlendirmeler yapılarak çalışma saatlerine uygun mola aralıkları belirlenmeli, bu zorunlu hale getirilmelidir.
  • Başta açık alanda çalışanlar olmak üzere sıcaktan doğrudan etkilenen işçiler, hissedilen sıcaklığın yüksek olduğu saatlerde çalıştırılmamalıdır.
  • İşçilere yeterli miktarda sıvı takviyesi sağlanıp sağlanmadığı düzenli olarak denetlenmelidir.
  • İşçilerin sağlık ve güvenlik haklarını kullanabilmeleri ve tehdit altında çalışmayı reddetme haklarını kullanmaları için örgütlenme özgürlüğü güvence altına alınmalı, bu hakkın önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.

“Sömürge madenciliğini esas alan yasal düzenlemeler iptal edilmelidir”

Kapitalist sistemin doğaya ve insana verdiği zararın sürdürülemez olduğunu belirten Şahbaz, şöyle devam etti:

“Doğayı tahrip eden kömürlü termik santrallerden derhal vazgeçilmeli, tarım alanlarını, ormanları, zeytinlikleri yağmalayan, sömürge madenciliğini esas alan yasal düzenlemeler iptal edilmelidir. Madencilik faaliyetleri kamulaştırılmalı ve kamu yararını, çevreyi ve toplumsal ihtiyaçları önceleyen ilkelerle yürütülmelidir. Yanarak yok olan tüm orman alanlarının yeniden kazanılması için bütçeden pay ayrılmalı, bu alanların madencilik, turizm gibi rant projelerine açılması engellenmelidir.”

“Kapitalist barbarlığa karşı örgütlü mücadeleye”

Son olarak işçilere ve emekçilere çağrıda bulunan Şahbaz, “Bu kapitalist barbarlığa karşı Emek Partisi saflarında örgütlü mücadeleyi büyütelim. İnsanlığın kurtuluşu işçilerin ve ezilen halkların ortak mücadelesindedir” dedi.

Paylaş: