Fırtına sonrası Darıcalı yurttaşlar günlerdir mağdur | EMEP: Her zaman aynı senaryo, yetkililer yargılansın
Fırtına sonrası günlerdir süren elektrik kesintileri Darıca’da yaşamı olumsuz etkiledi. EMEP Darıca İlçe Örgütü, SEDAŞ ve sorumlu kurumları eleştirerek özelleştirme politikalarının bedelini halkın ödediğini vurguladı.
Etkili olan şiddetli fırtına Kocaeli’nin hemen her ilçesinde günlerce süren elektrik kesintileri yaşattı, vatandaşın mağduriyeti devam ediyor.
8 ocakta fırtınanın hemen ardından saatlerce karanlığa gömülen Darıca’da, elektrik hatlarının büyük bölümünü yer altına aldığını iddia eden SEDAŞ bu süreçte de sınıfta kaldı. Çok sayıda mahallede vatandaşlar saatlerce, hatta günlerce elektriksiz kaldı. Fırtınanın bitmesine rağmen özellikle akşam saatlerinde 2-3 saatlik kesintilerin sürdüğünü belirten yurttaşlar, yetkililerin yaşananlar karşısında hiçbir şey yapmadığını söyledi.
“Her felakette aynı senaryo”
Konuyla ilgili açıklama yapan Emek Partisi (EMEP) Darıca İlçe Başkanı Orhan Kaya, özelleştirmelerin geldiği nokta itibariyle vatandaşı yıldırdığını söyledi. Darıca’da birçok mahallenin kışın ortasında saatlerdir elektriksiz kaldığını vurgulayan Kaya, “Vatandaş bu kara kışta elektriksiz kaldı. Dolayısıyla insanlar ısınamıyor, evlerinde üşüyor. İnsanların hastası, çocuğu var. Günlerce elektrik vermemek, verdikten sonra da gün içerisinde kesintiler yapmak ne demek? Bu fırtınanın geleceği, havanın olumsuz sonuçlar doğuracağı biliniyordu, neden önlem alınmadı? Yaşananlar sonrası müdahaleler neden bu kadar gecikti, neden oralı olunmadı? Her felaket döneminde Darıca’da yaşayan yurttaşlar bu sorunları yaşamak zorunda mı? Günlerce mağdur olan yurttaşlar için ne zaman kılınızı kıpırdatacaksınız?” diye sordu.
“Özelleştirmenin acı sonuçlarını yine Darıca halkı çekiyor”
AKP’li Darıca Belediyesi’nin sorumluluğu kendi üstünden atarak SEDAŞ’a yüklenmesini de eleştiren Kaya, “AKP Kocaeli Milletvekili Veysel Tipioğlu ve AKP’li Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık’ın SEDAŞ’a giderek bir video paylaştıklarını gördük. SEDAŞ personelinden hesap sormakla olmaz. Memleketi bu duruma siz getirdiniz, bütün kurumları özelleştirdiniz, içini boşalttınız. Şimdi de sanki iktidarda değilmiş gibi, sanki muhalefetteymiş gibi konuşuyorsunuz. Darıcalı yurttaşlar için taşın altına elinizi koymuyor, göstermelik işler yapıyorsunuz. Bu çağda insanlar hala soğukta, evlerinde karanlıkta oturuyor. Herhangi bir adım atılmadığı gibi özelleştirmenin acı sonuçlarını yine Darıca halkı çekiyor” dedi.
“Darıca’yı karanlığa ve soğuğa mahkum edenlerden hesap soracağız”
2025’in ilk günlerinde yine Darıca’da yaşanan bir felakette, doğalgaz patlaması sonucu tüm Darıca’nın mağdur edildiğini hatırlatan Kaya, “Şimdi 2026’nın ilk günlerinde yaşanan bu felakette yurttaşlar mağdur edildi. Özel sektöre peşkeş çekilen elektrik alt yapısında da daha fazla kar elde etmek isteyen patronlar denetim ve güvenliğe yeterli kaynak ayırmaktan kaçınmıştır. Özelleştirme politikalarının bir sonucu olarak kamusal hizmetler piyasa koşullarına bırakılmıştır ve denetim, güvenlik önlemlerini yok saymaktadır. Elektrik faturasını ir gün ödeyemeyen yurttaşların yakasına yapışan, anında kesinti yapmak için seferber olan SEDAŞ, halkın karşısında doymak bilmeyen sermayenin bir aparatıdır. SEDAŞ, Darıca Belediyesi ve bu yaşananlarda sorumluluğu olan kim varsa yargılanmalıdır, hesap vermelidir. Emek Partisi olarak bu konunun takipçisi olacağız. Darıca’yı karanlığa ve soğuğa mahkum eden bu düzene karşı hep birlikte hesap soracağız” diye konuştu.
