Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Ankara’da Sincan ve Temelli OSB’de çalışan işçilerle bir araya geldi.
Ankara’da Sincan ve Temelli OSB’de çalışan işçiler, Emek Partisi Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca ile bir araya geldi. İşçiler fabrikalarda sorunlar ve mücadele yöntemlerini tartışırken, Karaca da sınıf mücadelesinin aslında iki sınıfın birbirine karşı bir savaşı olduğunu ve işçilerin de hamlelerini adım adım planlayarak, her adımda yeni bir işçiyi kazanmak yönünde atması gerektiğini söyledi.
Emek Partisi Sincan İlçe Örgütünün çağrısıyla düzenlenen etkinlikte, işçiler fabrikalarında düşük ücretten ağır çalışma koşullarına kadar birçok sorununu anlattı. İşten atmaların büyük bir korku yarattığını, bunun da fabrika içerisindeki baskıyı artırdığını belirten işçiler, yer yer kendi hakları olan yıllık izni dahi kullanamadıklarını, hasta olduklarında ustabaşının kendilerinden hastanede çekilmiş fotoğraf istediğini ve bu korkulardan dolayı çoğu işçinin bu yaşananlara ses çıkarmadığını dile getirdi. Sendikanın mücadele için önemli bir araç olduğu vurgulansa da sendikacıların patronun safında olmaları, işçiler üzerinde baskı oluşturmaları ve fabrika dışındaki yaşamlarını dahi kontrol etmeye çalışmalarından şikayetçi olan işçiler, sendika dışında da örgütlenmenin sağlanması gerektiğini vurguladı. Bir fabrikada işçiler kendi örgütlenme deneyimlerini anlatırken seslerini duyurmanın aracı olarak Evrensel Gazetesi’ni kullandıklarını, diğer bir fabrikada ise işçilerin kendi aralarında kurulan WhatsApp grubu aracılığıyla birleştikleri örneklerini verdi.
HER İŞÇİ KOŞULLARDAN ŞİKAYETÇİ, DEĞİŞMESİNİ İSTEYEN İSE ÇOK
İşçiler farklı fabrikalarda benzer sorunlarla karşılaştıklarına dikkat çekerek, bir şeyleri değiştirmek üzere kalıcı ve somut bir adımın atılamamasından yakındı. “Yanımızda çay molasına çıkan işçinin yarın bizi sendikaya söylemeyeceğini bilmiyoruz” diyen işçiler, bir örgütlenme sağlanmaya çalışılsa bile bunun sonuç verebileceği ya da kalabalık bir biçimde olacağına dair şüphelerinin olduğunu belirtti. Birkaç işçi bu sorundan kaçmanın bir yolu olarak sosyal medyanın kullanılması gerektiğini söyledi. Tüm bu güvensizliğe rağmen her işçinin koşullardan şikayetçi olduğu, fabrikalarda bir şeylerin değişmesini isteyen işçi sayısının da çok fazla olduğu vurgulandı.
KARACA ŞİRECİ DİRENİŞİ DENEYİMİNİ ÖRNEK VERDİ
Tartışmaların ardından EMEP Milletvekili Sevda Karaca, fabrikalarda denetimin ağır olmasından kaynaklı bir kaçış yolu olarak sosyal medya önerisinin hemen hemen Türkiye’nin her ilinde katıldığı işçi toplantılarında önerildiğine dikkat çekti. İşçiler arasındaki güvensizlik meselesine dair geçtiğimiz aylarda yaşanan Şireci direnişini örnek veren Karaca, 1,5 sene boyunca işçilerin “Biz fabrika önüne çıksak bile diğer fabrikadakiler gelmez, yanımızdaki işçiler gelmez” gibi düşünceleri olduğunu, fakat bu direnişte ilk defa tüm işçileri bir araya getirmenin sorumluluğunu almanın sonucunda kazanım elde ettiklerini vurguladı. Fabrikalarda kurulan komitelerin temsilcilerinin eylemin her dakikasını planlamasının önemini vurgulayan Karaca, “güvenilmez” diye bahsedilen işçilerin de eylemin bölünmesini önlemek noktasında önemli bir yerde durduklarını belirtti.
“SABRIMIZI KENDİ ÇIKARLARIMIZ İÇİN DE GÖSTERELİM”
Bir kazanım elde etmenin, fabrika içerisinde mücadele etmenin emek isteyen ve uzun soluklu bir durum olduğunu söyleyen Karaca, işçi sınıfının kendisine reva görülen en kötü koşullarda yaşamaya sabır gösterdiğini fakat kendi talepleri için bir araya gelmeye ve mücadele etmeye, örgütlenmeye sabır göstermediğini belirtti. Bugün işçilerin sigorta hakkı için, 8 saatlik işgünü için mücadele etmemesini bu mücadeleler uğruna hayatını kaybetmiş işçilere borçlu olduğunu kaydeden Karaca, sınıf mücadelesinin aslında iki sınıfın birbirine karşı bir savaşı olduğunu ve işçilerin de hamlelerini adım adım planlayarak, her adımda yeni bir işçiyi kazanmak yönünde atması gerektiğini söyledi. Bahsedilen korkuların oldukça somut olduğunu vurgulayan Karaca, işçilerin en temel gücünün çok olmalarından geldiğini, bunun her yerde gösterilmesi gerektiğini dile getirdi. Saatler süren mesai sonrası evde oturup dinlenmek varken böyle bir etkinliğe katılmanın bile bir fedakarlık olduğunu hatırlatan Karaca, bu fedakarlığı artırma ve işçilere dayatılan koşullara gösterilen sabrın, işçilerin kendi sınıf çıkarları için de gösterilmesi çağrısı ile konuşmasını sonlandırdı.