Kayıtdışı çalışma ve çocukların yaşam hakkına göz diken çocuk işçilik yasaklanmalıdır.
11 yaşındaki Suriyeli çocuk işçi Ahmet Direk Turan Haskiro’nun ölümüne ilişkin davada karar verildi. Bina sorumlusu Ömer İnce hakkında 1 yıl 12 ay 5 gün, asansör bakım firması yetkilisi Recep Karayiğit hakkında 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Her iki cezada da “hükmün açıklanmasının geri bırakılması” (HAGB) kararı verilmiştir.
Bu dava, yalnızca cinayete yol açan faktörleri teknik boyutlarıyla ele almış, göçmen çocuk işçileri atölyelere iten düzenin sorumlularını, çocuğu atölyede çalıştıran patronları çemberin dışında bırakmıştır.
Dağ Tekstil patronu dosyada tanık sıfatıyla yer almış, yargılanmamıştır.
Verilen cezaların hükmünün geri bırakılmış olması, kazadan sorumlu tutulanların dahi cezasız bırakılacağı anlamına gelmektedir. Oysa olayın özü bir kaza değil, çocuk ve göçmen işçilerin kayıt dışı sömürüye maruz bırakılması ve iş güvenliğinin sistematik olarak yok sayılmasıdır.
Biz Emek Partisi olarak, yerli ve göçmen işçilerin bu sömürü düzenine karşı ortak mücadelesini savunuyoruz. Bu dava, bu mücadelenin gerekliliğini bir kez daha göstermiştir.
Atölye sahibi işverenlerin sorumluluğu derhal adil ve şeffaf bir şekilde soruşturulmalıdır.
Denetimler artırılmalı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu’nun göçmen işçiler üzerindeki kayıt dışı çalışma ve çocuk emeği üzerindeki denetimleri sıklaştırılmalıdır.
Kayıtdışı çalışma ve çocukların yaşam hakkına göz diken çocuk işçilik yasaklanmalıdır.
Emek Partisi olarak, iş cinayetlerinin hesabının sorulması için göçmen ve yerli işçileri ortak mücadeleyi büyütmeye, Emek Partisi’nde örgütlenmeye çağırıyoruz.
Seyit Aslan
Genel Başkan
